GRANIT IN MARMOR

KRATKA ZGODBA

O granitu in marmorju

Granit je zrnata magmatska kamnina, ki je svetlejše barve.
Zaradi primesi je različnih barv – rožnate, sive, rumenkaste ali zelenkaste barve. Je široko razprostranjen v zemeljski skorji. 

Nastal je s hlajenjem in strjevanjem razžarjene magme v notranjosti Zemlje. Je eden od najtrših materialov. Ker je trden in odporen, se pogosto uporablja v gradbeništvu.

Stari Egipčani so ga uporabljali za izgradnjo obeliskov, templjev in spomenikov. Povprečna gostota granita je 2750 kilogramov na kubični meter.

Mármor je gosta metamorfna kamnina, bele do svetlo sive barve.
Nastal je s prekristalizacijo apnenca – kalcitni marmor, ali dolomita – dolomitni marmor. Sestoji iz brezbarvnih drobnih ali večjih zrnc z ravnimi ploskvicami in se lesketa. V nekaterih marmorjih so primesi drugih mineralov, pogosto v plasteh, lečah ali razpršene med zrni. Izraz marmor označuje večkrat apnenec in druge usedlinske kamnine, ki jih je mogoče dobro zgladiti, na primer hotaveljski marmor.

Posamezne vrste naravnega kamna se uporabljajo kot gradbeni material za obloge stavb in tal ter za umetniško oblikovanje. Svetovno znan je marmor iz Carrare v Italiji. V Sloveniji so številna manjša nahajališča marmorja na južnih pobočjih Pohorja, v dolini Slovenske Bistrice je opuščen rimski kamnolom.

vir vikipedija

Granit je trši in bolj obstojen od marmorja in zato bolj primeren za zunanjo uporabo

Za vas lahko izdelamo:
– okenske police
– pragove

– stopnice

– talne obloge

– stenske obloge

– kuhinjske pulte

– kopalniške pulte

– obloge kaminov

– dekorativne izdelke

– vaze

– vodne krogle

– vodomete

– podstavke

– šatule

– stebre…

– nagrobne spomenike

ter vse ostalo, kar si vi želite…

 

Call Now Button